statcounter

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Υγεία γαστρεντερικού


Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το έντερο φέρνει σε πέρας τη σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπου διαδικασία της παραγωγικής ενέργειας, αποτελώντας τον κεντρικό ρυθμιστή του εσωτερικού του σύμπαντος. Όχι μόνο γιατί αποτελεί την ύπατη αρχή της πέψης (ελέγχοντας τα μεγέθη της τροφής, τη σύνθεση των θρεπτικών ουσιών, την περιεκτικότητα σε άλατα και σε νερό, αλλά και συντονίζοντας την απορρόφηση και την απέκκριση, τη θρέψη και την αποτοξίνωση του οργανισμού), αλλά και γιατί ελέγχει επιπλέον και όλες τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους νευροδιαβιβαστές, στις ορμόνες και στα εκκρίματα. Καθ' όλη τη ζωή ενός 75χρονου, περισσότεροι από 30 τόνοι τροφής και 50000 λίτρα υγρών διέρχονται από αυτό το σωληνοειδές σύστημα...


Ευτυχώς ο πεπτικός εγκέφαλος ελέγχει απευθείας και ιδιοφυώς τον βασικό μεταβολισμό και οργανώνει τη μάχη ενάντια στους κακόβουλους εισβολείς, αλλά και στο μικροβιακό φορτίο που κατοικεί μέσα μας, παρέχοντας οχυρά στο σώμα και πάνω από το 70% όλων των αμυντικών του κυττάρων! Το έντερο γνωρίζει από φύση να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, με διαδικασίες ανεξάρτητες του εγκεφάλου, τον οποίο θα επικαλεστεί μόνο όταν αισθανθεί (πρώτο) τον κίνδυνο (στέλνοντας ένα σήμα στο ρετιρέ σε περίπτωση ανάγκης, για να δράσει το σώμα σύμφωνα με το σχέδιο: εμετός, μυϊκές συστολές, εκκένωση).

Το πρωτοφανές φαινόμενο είναι πως όσο πιο βαθιά βρίσκεται ένα σημείο μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα, τόσο εξασθενεί η κυριαρχία του εγκεφάλου επάνω του. Για οτιδήποτε συμβαίνει στο στόμα, στα μέρη του οισοφάγου και στο στομάχι, ο εγκέφαλος έχει λόγο, όμως οτιδήποτε συμβαίνει από το στομάχι και κάτω αποφασίζει ο πεπτικός εγκέφαλος, και μόνο στο τέλος, στο ορθό έντερο και στον πρωκτό, ο εγκέφαλος ανακτά εκ νέου τα ηνία.

Ο πεπτικός εγκέφαλος ρυθμίζει με ακρίβεια τουλάχιστον 40 νευροδιαβιβαστές. Το 95% της σεροτονίνης που επηρεάζει τη ψυχική διάθεση του ανθρώπου παράγεται και αποθηκεύεται στο έντερο. Έτσι κάθε φορά που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται φόβο ή ένταση ζητά ενισχύσεις από την κοιλιά, ενώ τα συναισθήματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καταγεγραμμένη στο σώμα πεμπτουσία των εμπειριών της ζωής μας, καταγεγραμμένες κυρίως στις αντιδράσεις της κοιλιάς μας. Κάθε φορά που το έντερο συσπάται μέσω νευροδιαβιβαστών στέλνει σήματα που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως αδιαθεσία, κούραση ή άγχος.

Συνεπώς η κοιλιά καθορίζει κατά κάποιο τρόπο και τη ψυχική μας διάθεση. Μοιάζει σαν να είναι ικανή από μόνη της μια διαδικασία προστασίας και θρέψης των εντέρων, να είναι σε θέση να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην Υγεία των σωμάτων μας.



Τρεις ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα υγιές έντερο.
1. Κοιμάμαι καλά, κι έχω ως επιδόρπιο ύπνου, μία ώρα βαθιάς χαλάρωσης ημερισίως, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς υπολογιστή, χωρίς κάτι άλλο πλην της ρηχής και ήσυχης αναπνοής μου.
2. Περπατάω δύο φορές περισσότερο από όσο μασάω. Μασάω (την ίδια ποσότητα τροφής) δύο φορές περισσότερο από όσο μιλάω. Κρατάω πάντα ζεστή την περιοχή της κοιλιάς μου (περιμετρικά) όταν δεν τρώω, και πάντα χαλαρή και χωρίς ζώνη στα γεύματα.
3. Τρέφομαι με ήλιο. Κοντά στην αυγή ή κοντά στη δύση αφήνω το σώμα μου στη θαλπωρή του για ένα μισάωρο. Τρέφομαι με λαχανικά και φρούτα, με σύνθετους υδατάνθρακες και άφθονο καλό (ορθομορικό) νερό, αποφεύγοντας ζάχαρες, λευκά άλευρα και ζωϊκές πρωτείνες. Περιοδικά, ιδιαίτερα στους μήνες της ηλιοθέασης, κάνω νηστείες και σιωπές.

Αποτοξίνωση Εντέρου