statcounter

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ανοιξιάτικη φρουτοθεραπεία

Η εποχή της ανοίξεως (με τις αλλεργίες υποβόσκουσες και τους ενδοκρινείς μας αδένες πιο έτοιμους από ποτέ) προτείνεται ως μία εξαιρετική περίοδος αποτοξίνωσης και καθαρισμού για το σώμα.

Ένα μίνι πρόγραμμα καθαρισμού και αντιοξείδωσης (προσαρμοσμένο στην εποχή) που προτείνεται (ιδανικά μέσα σε περιόδους νηστείας), είναι το ακόλουθο:

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι πίνουμε μόνο καθαρό ορθομοριακό νερό, 15 ml Φυσικό χυμό ΝΟΝΙ (πάντα με άδειο στομάχι και ει δυνατόν την ίδια ώρα κάθε πρωί), κι αν δεν αντέχουμε τη διαδικασία προσθέτουμε κατά βούληση επιπλέον χυμούς βιολογικών φρούτων ή λαχανικών (με το χυμό μήλου να υπερέχει της διαδικασίας). 11:30 με 12:00 τρώμε μισό κιλό κεράσια (ή φράουλες εάν είμαστε στην αρχή της Άνοιξης) με αργή μάσηση, και λίγο αργότερα μία λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 χάπι Antioxidant (σε συμπλήρωμα διατροφής).

Από τις 12 και για 8 ώρες περίπου (έως τη δύση του ηλίου) τρέφομαστε με στερεή τροφή φροντίζοντας να έχω ένα κορυφαίο γεύμα περί τις 4 το μεσημέρι (πυκνώνοντας τις τροφές από τις 12 ως τις 4 και αραιώνοντας τις τροφές από τις 4 έως τις 8). Μαζί με το μεγάλο γεύμα παίρνω και κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών Β.

Από τις 8 το βράδυ και μετά, δεν πίνω ούτε νερό, εφόσον βέβαια το πρόγραμμά μου το επιτρέπει. Ειδάλλως το περιορίζω στο μίνιμουμ. Λίγο πριν κοιμηθώ (όσο το δυνατόν νωρίτερα) παίρνω 15 ml βιολογικό χυμό ΝΟΝΙ (ει δυνατόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ και φυσικά με άδειο στομάχι) και μελετώ τη σιωπή με συνέπεια μισής ώρας τουλάχιστον. Κατόπιν κοιμάμαι στο ειρηνικό υπνοδωμάτιό μου (στο οποίο υπάρχει παντελής απουσία ηλεκτρικών συσκευών).

Σημείωση: Το ΣΚ, μία ή δύο ημέρες ανάλογα της καθημερινότητάς μου τελώ υπό κερασοθεραπεία. Τα κεράσια είναι θρεπτικά, πλούσια σε βιταμίνες και κάνουν καλό στο συκώτι, στη χολή, στα νεφρά ενώ καθιστούν το αίμα καθαρό από τοξίνες και βακκίλους. Ωφελούν στις ανωμαλίες της περιόδου στις γυναίκες, αλλά και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Είναι διουρητικά, περιέχουν βιταμίνες B, C και Ε και είναι άκρως αποτοξινωτικά. Πρόκειται για ένα σπάνιο αντιοξειδωτικό φρούτο που καταπολεμά τις φλεγμονές, πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο, που ρυθμίζει την πίεση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά με τα εξαιρετικά φλαβονοειδή του. Περιέχει β καροτένιο και μελατονίνη, επίσης εξαιρετιούς υποστηρικτές στην αντιοξείδωση του οργανισμού και τον υγιή και ωφέλιμο ύπνο.

Επειδή η εποχή τους είναι προς τα τέλη Μαίου, στις αρχές της Άνοιξης η αποτοξίνωση συμβαίνει με φράουλες (ειδικά αυτό το φρούτο επιβάλλεται να είναι ΜΟΝΟ βιολογικό). Τις έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία και υπέρταση και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από ρευματισμούς και χολή. Επιπλέον, περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και επηρεάζει θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, επειδή είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος, τονώνει και κάνει πιο απαλή την επιδερμίδα.

Κατά τα διήμερα της κερασοθεραπείας ή της φραουλοθεραπείας, τα μοναδικά γεύματα που επιτρέπονται είναι η μονοφαγία από αυτά τα φρούτα, μαζί με συμπληρώματα βιταμινών Β.
 
Φωτογραφία του χρήστη Υγειογνωσία.