statcounter

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

"Εχθρός" προ των πυλών (εμμηνόπαυση)

Η παγκόσμια οικονομία επιβάλλει τους κανόνες της με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Τόσο, που η εποχή καθορίζει ακόμα και τους παράγοντες βάσει των οποίων ο άνθρωπος θα επιλέξει την τροφή του. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ας πούμε, τα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται είδος πολυτελείας, ο ελεύθερος χρόνος κακόγουστο αστείο, και η εργασία με ανθρώπινους όρους μεγαλείο παρελθόντων χρόνων. Καταθλίψεις και αυτοάνοσα είναι μια καθημερινότητα, και ο υπολογιστής, η αγαπημένη διέξοδος, ο ασφαλής και γρήγορος τρόπος για να κάνει κανείς τα πάντα, ακόμα και για να ερωτευτεί.

Η γυναίκα κινείται στο στόχαστρο αυτής της κακοποίησης. Περισσότερο από ποτέ, η παγκόσμια οικονομία τη θέλει όμορφη, αδύνατη και υγιή, για να φέρει εις πέρας όλους τους ρόλους της. Όταν δε, πλησιάζει την εμμηνόπαυση, αυτή η εκμετάλλευση παρουσιάζει την κορύφωσή της, μιας και στην εποχή μας η εμμηνόπαυση θεωρείται σαν μια στερητική νόσο, όπως ο διαβήτης που πρέπει να θεραπευτεί!

Με λίγα λογια η εμμηνόπαυση ως φυσικό γεγονός δεν υπάρχει καν πια! Αντίθετα έχουμε τις γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης να υποβάλλονται σε καρκινογόνες θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης. Η μανία αυτή έχει δημιουργήσει έναν τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ και συνεχίζει να μεγαλώνει. Ο μύθος των αρνητικών συνεπειών κατά την εμμηνόπαυση έχει υποστεί τέτοια εμπορική εκμετάλλευση που τώρα οι περισσότερες γυναίκες την συνδέουν με την κατάθλιψη, την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πιστεύουν ότι πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να θεραπευτούν από κάτι που …δεν έχουν!

Όμως καλώς ή κακώς, αυτή η περίοδος αποτελεί μία ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ φάση της ζωής της γυναίκας, η οποία αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία για έντονη δημιουργικότητα και έκφραση ζωής, ως προς τον εαυτό της πλέον (και όχι ως προς μια άλλη ζωή). Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, φυσικά και επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γυναίκας, όπως είναι το αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το σκελετικό, «προτείνοντας» στην ίδια μια διαφορετική προσέγγιση στη ζωή. Αλλά αυτό συμβαίνει προς το τελικό της όφελος.

Το οποίο και θα έρθει, μόνο εάν η πρόταση του σώματος προς εκείνη γίνει αποδεκτή. Η πρόταση για δημιουργικότητα, για άθληση, για νέα διαφορετική διατροφή και προσέγγιση στη ζωή (και στην λαίμαργη καθημερινότητά της).