statcounter

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

O μύθος της πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες αποτελούν έναν ακόμα μύθο όσον αφορά τη διατροφή του ανθρώπου. Παρόλο που είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία μας, η υπερβολική κατανάλωσή τους σε ακατάλληλη μορφή, δηλαδή σε τροφές ζωικής προέλευσης, δημιουργεί τοξικά παράγωγα όπως οι ενδοτοξίνες και οι πολυαμίνες, που ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις για πολλά προβλήματα, όπως η ψωρίαση και οι δερματοπάθειες.

Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών στον οργανισμό παράγει πολλά οξέα, τα οποία αν δεν εξουδετερωθούν, μπορεί να προκαλέσουν και νεφροπάθειες. Τα οξέα αυτά με τη σειρά τους για να εξουδετερωθούν χρησιμοποιούν αλκαλικά άλατα από τον οργανισμό, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αυτά τα άλατα όμως είναι συγχρόνως απαραίτητα και για πολλές άλλες ζωτικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα στο νευρικό σύστημα, για να είναι γερά τα οστά, και για την παραγωγή ενζύμων. Όταν τα αποθέματα σε ασβέστιο και μαγνήσιο εξαντλούνται στην προσπάθεια αλκαλοποίησης, τότε οι νευρομυϊκές παθήσεις και η οστεοπόρωση ελλοχεύουν.

Το ζήτημα δεν σταματά εδώ, διότι πολλές από αυτές τις ζωικές πρωτεΐνες οξειδώνονται και παραμορφώνονται ακόμη περισσότερο από ελεύθερες ρίζες, τηγάνισμα, υπερβολικό μαγείρεμα και βαρέα μέταλλα. Όλα αυτά υπάρχουν σε αφθονία σε απορρυπαντικά, στα πρόσθετα των τροφών, στο νερό, στα καλλυντικά. Οι πρωτεΐνες γίνονται τότε μέρος της δομής των κυττάρων και των οργάνων όπως η μυελίνη του νευρικού συστήματος. Και γίνονται σκληρές σαν καουτσούκ! Και θα πρέπει να μετατραπούν σε νευροδιαβιβαστές, σε ορμόνες και σε λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Με λίγα λόγια, εξασφαλίζουμε χαμηλό ανοσοποιητικό, ορμονικό και νευροφυτικό. Κυρίως όμως οι ακατάλληλες πρωτεΐνες θα παράγουν και ακατάλληλα ένζυμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή της τροφής μέσα στο σώμα σε ζωή και βιοκίνηση.

Αντίθετα οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πολύ μικρότερου μοριακού βάρους, εύπεπτες και βιοδιαθέσιμες στον οργανισμό. Επίσης συνυπάρχουν με αρκετό νερό (πάνω από 80%) είναι λειτουργικές και ελαστικές, προστατεύονται από οξειδώσεις γιατί το φυτικό βασίλειο αντίθετα από το ζωικό δεν έχει ανοσοποιητικό, έχει επομένως ενσωματωμένη άμυνα με φυτοθρεπτικά στοιχεία (χημικές ενώσεις), τα οποία είναι από τη φύση τους αντιπαθογόνα, αντιμυκητιακά, αντιφλεγμονώδη και ισχυρά αντιοξειδωτικά (ρεβοστραρόλη, πολυφαινόλες, λυκοπένιο, ασταξανθίνη, κουρκουμινοειδή, βήτα καροτένιο και πολλά πολλά άλλα).

Σήμερα γνωρίζουμε ευτυχώς πως η ποσότητα σε πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι 0,30γρ ανά κιλό βάρους, που ισοδυναμεί με ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας κι αν κάποιος παίρνει αυτή την ποσότητα σε ένα χρόνο μπορεί να γίνει Ηρακλής. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι όλοι οι ξηροί καρποί άψητοι και ανάλατοι, σουσάμι, λιναρόσπορος,κινόα, κεχρί, όσπρια με ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης. Μία χούφτα αμύγδαλα ισοδυναμεί με μια μπριζόλα από άποψης πρωτεϊνών, χωρίς όμως τις τοξικές παρενέργειες του κρέατος. Όπως είπε και ένας από τους κορυφαίους διατροφολόγους του κόσμου,, ο δρ. Paavo Aerola: «Είναι σχεδόν αδύνατον να φας οτιδήποτε χωρίς να πάρεις πρωτεΐνες. Βρίσκονται παντού.» Αμινοξέα έχουν ανιχνευτεί ακόμα και στο τριαντάφυλλο!

Εν κατακλείδι δεν έχει τόσο πολύ σημασία η ποσότητα των πρωτεϊνών, αλλά η ποιότητά τους. Αν πάρουμε και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα (δέκα κατά την ανάπτυξη) το σώμα μας μπορεί να συνθέσει όλες τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε!!!