statcounter

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Λαδανιά (Ή Κιστός ή Κουνούκλα)


Στη μυθολογία αναφέρεται ως το φυτό που για χάρη του καυγάδισαν οι θεοί του Ολύμπου με τις θεές γιατί οι θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στον κίστο ενώ οι θεές καλλωπιστικές και έτσι απέκτησε και τις δύο ιδιότητες.
 
Η λαδανιά είναι αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη και στην Κύπρο. Η φυσική του θέση είναι σε ξηρές, πετρώδεις θέσεις, σε φρύγανα και σε διάκενα δασών, όπου μπορεί να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις που ονομάζονται κιστώνες.

Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΦΥΤΟ στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.Το 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!!

•Το τσάι της λαδανιάς είναι τρείς φορές πιο υγιές από όσο το πράσινο τσάι.
•Προστατεύει την καρδιά 4 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό 20 φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Leefo Ahrens dnrd. Στην μελέτη τους οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα τσάγια χυμούς και κρασιά ως προς την δυνατότητα τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, όπως οι περιβαλλοντολογικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

*Αποτοξινώνει τα βαριά τοξικά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντολογικής μόλυνσης.
Στην μελέτη που έγινε οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγραμ τσάι λαδανιάς δυο φορές την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες στο τέλος της εξέτασης το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.
Οι θεράποντες συμβουλεύουν ένα λίτρο τσαγιού Λαδανιάς ημερησίως κατά την διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης είναι ισχυρότερο από την βιταμίνη Ε και C.

*Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθάει τις μυκητισιακές μολύνσεις όπως την κάντιντα και άλλες μορφές, το κολοβακτηρίδιο, και το ελικοβαχτήριο του πυλωρού και βελτιώνει την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο την βακτηριακή πανίδα. Για προβλήματα στα ούλα κάνουμε γαργάρες και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Είναι αποτελεσματικό για τους ιούς της γρίπης όπως των πτηνών.
Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).
Έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Κατά τον ίδιο τρόπο περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, γεγονός που ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του ανθρώπινου οργανισμού στον καρκίνο.
 
*Ο Κίστος καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα με νευροδερματίτιδα ή ακμή. Αν κάποιος βάλει στο δέρμα του τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, θα επιτύχει μια σημαντικά καθαρότερη και υγιέστερη χροιά ακόμη και σε επιδερμίδες με ακμή και νευροδερματίτιδα.
Χρησιμοποιείστε το αραιωμένο τσάι σαν λοσιόν στο δέρμα με ένα βαμβάκι δύο φορές την ημέρα και αφήστε το να στεγνώσει. Η θεραπεία αυτή του δέρματος πρέπει να διαρκέσει 4 έως 6 εβδομάδες. Συμπληρώστε με την κατανάλωση τσαγιού Κίστου (ένα λίτρο καθημερινά για αποτοξίνωση). Η δοσολογία είναι 10g τσαγιού σε 200ml καυτό νερό, που θα το αφήσετε 5’ σκεπασμένο και μετά σουρώνετε το αρωματικό αφέψημα. Επιπλέον πιείτε 2 λίτρα σε εμφιαλωμένο νερό χαμηλό σε μέταλλα για τέλεια αποτοξίνωση. Για τις βακτηριακές μολύνσεις, τις αιμορροΐδες και τις αλλεργίες βράζετε τα φύλλα κίστου για λίγο και μετά τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Εφαρμόζετε τον πολτό στην προβληματική περιοχή και το αφήνετε να μείνει για περίπου 20 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.
Φωτογραφία του χρήστη Υγειογνωσία.