statcounter

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Έχουμε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε;

«Όταν ακούω λοιπόν διατροφικές και άλλες συμβουλές για την προστασία της υγείας μας, του είδους «να τρώτε φρούτα και λαχανικά» και «κάντε και λίγη άσκηση», πρέπει να ρωτήσω: Έχουμε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε; Ποια φρούτα και ποια λαχανικά; Ένα συμβατικό πορτοκάλι και μήλο μπορεί να περάσουν μέχρι και από είκοσι τοξικά μπάνια, να είναι ήδη φορτωμένα με ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, και λοιπά, πριν επικαλυφθούν με αντιβιοτικό κερί για να παραμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ επί μήνες χωρίς να σαπίσουν. Όταν σπούδαζα στη Βρετανία, απορούσα πως τα φρούτα που αγόραζα από το σούπερ μάρκετ δεν σάπιζαν για πολλές μέρες, μέχρι και βδομάδες, και μάλιστα εκτός ψυγείου. Μέχρι που ανακάλυψα ότι με τη μέθοδο της ακτινοβολίας (irradiation αγγλιστί) σκότωναν όλους τους ζωντανούς μικροοργανισμούς του φρούτου (και φυσικά το ίδιο το φρούτο), με αποτέλεσμα να μην το πλησιάζει καμιά μορφή ζωής. Τα έντομα και τα σκουλήκια είναι πιο σοφά από εμάς σε αυτό το τομέα.


Στο θέμα της διατροφής θα πρέπει να παραδεχτούμε μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ιδέα τι και γιατί τρώει. Τρώει γιατί πεινάει, επειδή το φαγητό μυρίζει και φαίνεται ωραίο, είναι γευστικό, επειδή είναι η ώρα του φαγητού, για λόγους κοινωνικής επαφής, για λόγους ψυχολογικούς, από συνήθεια, επειδή του είπαν οι ειδικοί ότι έτσι θα αδυνατίσει, ή θα κάνει καλό στην υγεία του. Τρώει επειδή μια συγκεκριμένη τροφή είναι της μόδας, επειδή είδε κάποιο σεφ στην τηλεόραση ή επειδή του το πρότειναν. Τρώει επειδή είδε ένα πακέτο φθηνής τροφής στο ράφι του σούπερ μάρκετ και θέλει να κάνει οικονομία. Ο μέσος άνθρωπος τρώει για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από αυτόν για τον οποίο πρέπει: να θρέψει και να αποτοξινώσει τα κύτταρά του. Είναι αμφίβολο αν οι σύγχρονοι καταναλωτές γνωρίζουν κατά πόσο οι τροφές που καταναλώνουν περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα κύτταρα του οργανισμού τους για να λειτουργούν σωστά ή αν δεν περιέχουν τοξίνες που τα καταστρέφουν. Απλώς ζουν για να τρώνε, δεν τρώνε για να ζουν».

(Γιώργος Μηνούδης, Ιατρός, Κλινικός Διατροφολόγος).