statcounter

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σπόροι Chia - Η Υπερτροφή του τρεξίματος.

Το ανθοφόρο φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους κατά την προ Κολομβιανή εποχή και πως ήταν τόσο σημαντικό, όσο και το καλαμπόκι, στην καλλιέργεια τροφίμων. Είναι ακόμη δημοφιλές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων.
Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Επίσης, οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
Σήμερα, οι σπόροι chia καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς στο Μεξικό και στη Βολιβία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα. Το 2008, η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα chia στον κόσμο.
Οι σπόροι chia διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Επίσης, είναι ιδανικό προϊόν για τον εμπλουτισμό διάφορων διατροφικών προϊόντων όπως οι παιδικές τροφές, τα μπισκότα, το γιαούρτι, οι σάλτσες, κ.λπ. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη, για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους στη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Οι Σπόροι Chia: Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς - Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας - Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη - Βοηθούν στην απώλεια βάρους - Μειώνουν τις φλεγμονές.