statcounter

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Avocado - Το φρούτο των πιο νόστιμων σαλατών.

Πολύ δημοφιλές σε χορτοφαγικές κουζίνες καθώς είναι εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά (15%). Περιέχει 60% περισσότερο κάλιο από την μπανάνα, είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, χαλκό, βιταμίνες C, B, E, K και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες από οποιοδήποτε φρούτο (75% αδιάλυτες και 25% διαλυτές). Καλό είναι να τρώγεται μαζί με τη σαλάτα γιατί αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών από τα λαχανικά.

Είναι εκπληκτικός καρπός για αντιοξείδωση και ως εκ τούτου αντικαρκινικός, είναι αντιφλεγμονώδες, ευεργετικός της καρδιάς και του γυναικολογικού αναπαραγωγικού. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου κι αποτελεί συνθήκη ομορφιάς για την επιδερμίδα. Βοηθά στη χοληστερόλη, στην πίεση, στα μάτια και είναι η υπερτροφή κατά της γήρανσης των κυττάρων.

Για να εισπράξετε όμως την μέγιστη διατροφική αξία από το αβοκάντο, αποφύγετε όποιο είναι υπερβολικά ώριμο. Το υπερβολικά ώριμο αβοκάντο έχει χαραγματιές στον φλοιό του και όταν το κρατάτε δίνει την αίσθηση του υπερβολικά μαλακού. Το απλά ώριμο αβοκάντο δεν έχει χαραγματιές στον φλοιό του και όταν το πιέζετε δίνει την αίσθηση του ελαφρά μαλακού.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε άγουρα αβοκάντο, τα οποία φαίνονται πολύ σκληρά στην αφή και να τα αφήσετε να ωριμάσουν σιγά σιγά. Προσοχή! το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό αφαιρέστε προσεκτικά τον φλοιό του.

Εάν δεν το καταναλώσετε ολόκληρο, στίψτε λίγο λεμόνι στο φανερωμένο μέρος του καρπού για να διατηρηθεί περισσότερο, ή και καλύψτε το με μεβράνη πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Καρπού Αβοκάντο:

1. Τα αβοκάντο ωριμάζουν πάνω στο δέντρο αλλά στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης μπαίνουν αφού κοπούν από το δέντρο (ως εκ τούτου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να μαραθούν ή να χρειάζεται να εμποτιστούν με αντιβιοτικά κεριά για να αντέξουν στα ράφια των μανάβικων). Ακόμα πιο θεαματικό είναι ότι ένα αβοκάντο μπορεί να μείνει στο δέντρο μέχρι και 18 μήνες. Με άλλα λόγια, το δέντρο «συντηρεί» τον καρπό του μέχρι την κατανάλωσή του.

2.Ένα κόλπο για να διαπιστώσετε πόσο ώριμο είναι ένα αβοκάντο δεν είναι ούτε να παρατηρήσετε το χρώμα του, ούτε και να το πιέσετε με τα ακροδάχτυλά σας, που αυτό θα τραυματίσει ελαφρώς και θα αφήσει «μελανιές» στο φρούτο. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στη χούφτα σας και να το πιέσετε ελαφρώς. Το αβοκάντο θα είναι ώριμο όταν θα είναι μεν σφιχτό αλλά θα απορροφήσει την ελαφριά πίεση που θα του ασκήσετε.

3.Πέραν των θρεπτικών δράσεων του αβοκάντο για τον οργανισμό σας, το φρούτο αυτό, κάνει καλό και στην υγεία των μαλλιών και την περιποίηση της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, επαναφέρουν την υγεία σε τραυματισμένα μαλλιά, καλμάρουν το δέρμα από εγκαύματα και σύμφωνα με κάποιους, έχουν και αντιρυτιδική δράση.

4. Τα άνθη του δέντρου του αβοκάντο, είναι πιθανό να αλλάξουν από θηλυκά σε αρσενικά μέσα σε μια μέρα γι’ αυτό και δεν διευκολύνουν το έργο των μελισσών. Επιπλέον, το μέλι που παράγουν οι μέλισσες από τα άνθη του αβοκάντο είναι πικρό και σκουρόχρωμο, κάτι που παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους μέλι αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ακόμα και το μέλι του αβοκάντο είναι εξαιρετικά θρεπτικό.

5. Το αέριο αιθυλένιο που εκπέμπουν οι μπανάνες, αλλά και τα μήλα, είναι ουσιαστικά μια φυτική ορμόνη. Εάν αποθηκεύσετε τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα του μανάβη, μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο, τότε τα αέρια από το έτερο φρούτο θα οδηγήσουν το αβοκάντο σε πρόωρη ωρίμανση και θα πρέπει να φροντίσετε για την άμεση κατανάλωσή του.

6. Μην πετάτε τα κουκούτσια! Όχι τουλάχιστον εάν πιο πριν δεν έχετε πιει το τσάι του!

7. Πως να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από ένα κουκούτσι; :) Το δοκιμάσαμε και πέτυχε με χαρακτηριστική ευκολία:
http://cityfarmer.gr/2012/07/03/how-to-grow-avocado/
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Υγειογνωσία.