statcounter

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ρύζι με τα όσπρια.

Σε αρκετά χωριά της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου (πχ στις αραβικές χώρες) συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια μαζί με το ρύζι (π.χ., φακόρυζο, ρεβυθόρυζο). Και μαγειρεύoυν κάτι περισσότερο κι από σωστά, γιατί τα όσπρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης στην οποία όμως λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα (το οποίο βρίσκεται όμως μέσα στο ρύζι). Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας μία πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας αλλά και ένα συνδυασμό υψηλότατης αλχημιστικής δράσης (γεύματα που αντικαθιστούν θρεπτικά το κρέας, χωρίς να μας προδίδουν κυτταρικά με τις πτωμαϊνες των ζώων).

Το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μπορούν να συνδυαστούν με πράσο και σέλινο και να αποδώσουν ένα γεύμα αξεπέραστης θρεπτικής αξίας, πλούσιο και σε βιταμίνες (Α, Β, C, K και E) και σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο). Η αναφορά στην αξία που γίνεται σε αυτό το σημείο, δεν είναι μόνο σχετική με το σώμα. Φόρμες ενεργειακές και διαλογιστικές πρακτικές αναδεικνύονται πάντα μέσα από μία καθαρή διατροφή, αλλά και από έναν ήσυχο ύπνο.

Xρήσιμες συνταγές: 
- Βράστε με τον αγαπημένο σας τρόπο βιολογικές φακές (μήπως και γλιτώσετε από τη φωσφίνη) και στο τέλος προσθέστε για πέντε λεπτά 1 ή 2 μικρά φλυτζάνια του καφέ ρύζι.

- Βράστε με τον αγαπημένο σας τρόπο βιολογικά φασόλια ή ρεβύθια (μήπως και γλιτώσετε από τη φωσφίνη) και λίγο πριν χυλώσουν προσθέστε 1-2 μικρά φλυτζάνια του καφέ ρύζι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Bράστε το μείγμα για 15΄ και σερβίρετε το οσπριόρυζο με λεμόνι και σπόρους Chia και Κάνναβης.